onsdag 24 november 2010

Julbak 2010


Nu inför adventshelgen ska julbaket påbörjas. Får se hur mycket vi (jag och Adam) hinner/orkar göra, men på fredag ska vi i alla fall baka lussekatter. En sats knäck och kola är också obligatoriskt runt jul! Pepparkakor tycker jag funkar lika bra att köpa färdiga, Adam bakar ändå på dagis. Kanske blir det pepparkaksbak hemma också, men i sådana fall med köpt deg.

Till julfirandet på Öland ska jag göra ett par Västerbottenpajer, som jag brukar göra till jul och midsommar... och kräftskiva... och påsk. Eventuellt ska jag också göra lite mer vuxet godis (som passar när småtrollen gått och lagt sig) i form av tryffel smaksatt med Baileys.

I år ska jag också göra en omgång av Leila Lindholms fantastiska saffransskorpor. De passar så fantastiskt bra till kaffe och te! Gjorde en omgång igår men de lär vara försvunna innan veckan är slut.

Här är receptet
:
100 gram margarin (Leila sa i sitt program Leilas Jul att margarin var bättre än smör till just dessa skorpor)
1 gram saffran (2 påsar)
2 ägg
1, 5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel
Råsocker

Gör så här
:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och blanda i saffran. Häll i bunke och knäck i äggen. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och tillsätt mandeln (jag använder oskalad). Vänd ner mjölblandningen i bunken med smör och ägg. Blanda till en deg. Dela degen i tre delar och forma till längder. Strö över råsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem och sänk till 125 grader. Skär längderna i ca 1 cm tjocka bitar och lägg tillbaks på plåten. Låt stå ytterligare 10 - 15 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen (eller över natten).

Inga kommentarer: