onsdag 31 mars 2010

Vecka 17

Veckorna går snabbt och nu är det vecka 17. Om ett par veckor är det dags för rutin - ultraljudet, vilket vi ser fram emot samtidigt som det är väldigt nervöst.

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. (stämmer) Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. (tvärtom, har fått minskad matlust) Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

Inga kommentarer: