måndag 6 september 2010

Dan före dan

Idag går vi mest omkring och väntar. Ikväll kommer mormor eftersom hon ska passa Adam den här veckan, han ska inte vara på dagis alls nämligen. Vi har ingen aning om hur länge vi kommer att vara på sjukhuset, det blir ju lite längre med tanke på att förlossningen sker via kejsarsnitt. Hade det varit en "vanlig" förlossning är det inte ens säkert att vi hade fått stanna ett dygn, eftersom man normalt skickas hem 6 timmar efter en okomplicerad förlossning som omföderska.

Adam och jag bakade världens godaste kakor igår och ska nog göra en omgång till. Receptet kommer från Annelie och är av macaroontyp.

Ingredienser:
200 gram mandel
4 äggvitor
4 dl florsocker
200 gram choklad
100 gram kokosflingor

Smörkräm:
100 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 dl kakao

Gör så här:
Mal mandeln i en mandelkvarn. Blanda med äggvitor och florsocker till en smet.
Klicka ut teskedsstora rundlar och grädda på 175 grader i ca 10 minuter. Kakorna ska ha en lätt gyllene färg. Låt svalna i kylen i ca 10 minuter.
(Man får göra flera plåtar, ungefär 6 - 7 st på den här satsen)
Under tiden kan man göra smörkrämen. Blanda alla ingredienser, att använda elvisp är en fördel.
Då alla kakorna är gräddade och avsvalnade läggs de ihop 2 och 2 med smörkräm emellan. Låt stå i kylen ytterligare en stund, ca 15 min.
Smält chokladen och häll upp kokosflingor i en skål. Doppa varje kaka till hälften i chokladen och häll på kokosflingor. Låt svalna igen i kylen.
Kakorna kan absolut frysas och har en strykande åtgång (speciellt i det här huset).

Inga kommentarer: